IJSBA 30th Anniversary World Finals 2011

IJSBA 30th Anniversary World Finals 2011

Οι αναβάτες Steven Dauliach, James Bushell και Sakaida κέρδισαν αντίστοιχα στις κατηγορίες Pro Ski, Pro Runabout Open και Pro Freestyle.

 

Κείμενο:Βασίλης Μωραΐτης

Φωτ.:www.jetskiworld.gr

 

Αναμφισβήτητα η JISBA έκανε πολύ καλή δουλειά φέτος όσων αφορά την διοργάνωση, το στήσιμο καθώς επίσης τους χορηγούς που βοήθησαν στην παρουσίαση των Τελικών του Παγκοσμίου, μία εκδήλωση που γιόρταζε την 30ή της επέτειο στον χώρο των personal watercraft και που αποτελεί την Μέκκα του σπορ. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες στο τέλος της εβδομάδος και κυρίως την Κυριακή που πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες των κατηγοριών Pro. Οι ΗΠΑ κέρδισαν το Nations Cup ενώ ακολούθησαν το Κουβέιτ, η Εσθονία, η Μ.Βρετανία, η Πορτογαλία, η Σερβία και η Σουηδία.

 

Τον αγώνα τίμησε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ με τα αεροσκάφη που πέρασαν σε εντυπωσιακό σχεδιασμό πάνω από τον αγωνιστικό χώρο το μεσημέρι της Pro Κυριακής. Η Kawasaki ήταν ο μόνος κατασκευαστής που για άλλη μία χρονιά έδωσε το παρόν με την εργοστασιακή της παρουσία και συμμετοχή στους Τελικούς του Παγκοσμίου, έχοντας κάτω από την τέντα της τα σκάφη των Craig Warner και Dustin Farthing.

 

Pro Ski class

Η κατηγορία Pro Ski έλκυσε περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία λόγω του ελκυστικού ποσού εκκίνησης των 30.000δολαρίων καθώς επίσης για το γεγονός ότι ήταν η μόνη κατηγορία που είχε τρία Moto. Ο Γάλλος αναβάτης Steven Dauliach είχε την πιο σταθερή επίδοση και πετυχαίνοντας το 2-1-3 στα τρία σκέλη του αγώνα κέρδισε τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο του στην κατηγορία Pro Ski στους Τελικούς του Παγκοσμίου της IJSBA. Δυνατή ήταν η εμφάνιση του Πορτογάλου Tiaso Sousa που ανέβηκε στην δεύτερη θέση του βάθρου έπειτα από τους τερματισμούς με την σειρά 4-2-6. Τις εντυπώσεις κέρδισε ο Αμερικάνος Rick Sherker που πήρε σχεδόν όλες τις εκκινήσεις στην κατηγορία καθώς και στην κατηγορία GP Ski όπου τελικά τερμάτισε τρίτος Γενικής. Ο ντόπιος Chris MacClugage δεν κατάφερε να ανάβει στο βάθρο αφού τερμάτισε τέταρτος Γενικής ενώ ο ταχύτατος Καναδός Mike Klippenstein έκλεισε την πεντάδα χωρίς να καταφέρει να απειλήσει την τριάδα των πρώτων.

 

Pro Runabout class

Φέτος, η συγκεκριμένη κατηγορία έλκυσε πολλές νέες ομάδες και αθλητές απ’όλο τον κόσμο και ιδίως την Ιαπωνία. Οι αναβάτες που έδωσαν την μάχη για τον τίτλο στην κατηγορία ήταν ο Βρετανός James Bushell και οι Αμερικάνοι Dustin Farthing και Craig Warner. Ο Farthing ήταν στην κλάση του εαυτού του στο πρώτο σκέλος που το κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση παρόλο όλο το Bushell γινόταν ολοένα και πιο απειλητικός ενώ ο προπέρσινος πρωταθλητής San Harvey τερμάτισε τρίτος. Στο δεύτερο σκέλος ο Bushell ήρθε διαβασμένος και με κάποιες αλλαγές στο set up του turbo που τον βοήθησαν να στρίψει πρώτος και στη συνέχεια να απομακρυνθεί με μοναδική άνεση αποδεικνύοντας τόσο το καλό στήσιμο του σκάφος του από τον Les Cook όσο και την απίστευτη φυσική του κατάσταση. Την τριάδα της Γενικής συμπλήρωσαν ο Farthing και ο Warner.

 

Pro Freestyle

Οι συμμετοχές άγγιξαν τις 14 στην κατηγορία του Pro Freestyle φέτος και 6 από αυτές ήταν από την Ιαπωνία και δύο από την Ρωσία. Το επίπεδο είχε ανέβει ένα σκαλί παραπάνω φέτος από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Την παράσταση έκλεψε ο Ρώσος Ivan Potanin που πραγματικά μάγεψε το κοινό της Havasu με την εκπληκτική ακολουθία και αρμονία των τρυκ του καθώς επίσης τον ξεχωριστό αυτοσχεδιασμό του. Και καθώς συγκεντρώθηκαν γύρω του κορυφαίοι πρωταθλητές του είδους όπως ο Καναδός Rick Roy και ο Αμερικάνος Eric Malone όλοι είδαν τον τίτλο να πηγαίνει στον Γιαπωνέζο Sakaida Kazuaki που ούτε ο ίδιος δεν το περίμενε. Τα λόγια είναι περιττά όταν οι πολιτική, οι σκοπιμότητες και υποστηρικτές παίρνουν τα ηνία της κατάστασης.

 

Τελικά Αποτελέσματα

 

Pro Ski

1.Steven Dauliach

2.Tiaso Sousa

3.Rick Sherker

4.Chris MacClugage

5.Mike Klippenstein

 

Pro Runabout Open

1.James Bushell

2.Dustin Farthing

3.Craig Warner

4.Jared Moore

5.Nicolas Rius

 

Pro Freestyle

1.Kazuaki Sakaida

2.Wake Masaki

3.Ivan Potanin

4.Hamasaki Kazuhiro

5.Watanabe Hiroshi

 

GP Ski

1.Valentin Dardillat

2.Kevin Reiterer

3.Hideyuki Kurahashi

4.Rob Flores

5.Brice Lopez

 

GP Runabout

1.James Bushell

2.Craig Warner

3.George Kasza

4.Masaharu Takenoshita

5.Pablo Lindner

 


Aero Aswar

Hajime Ishahai

Craig Warner

Dustin Farthing

Rick Sherker

Masaharu Takenoshita

Ivan Potanin

Alex Kuramshin