VPR Performance:Η εξάτμιση αλά ελληνικά

VPR Performance:Η εξάτμιση αλά ελληνικά

Στα γραφικά στενάκια του Αγ. Δημήτριου στεγάζεται ίσως ο πιο παλιός κατασκευαστής εξατμίσεων μοτοσικλετών στην Ελλάδα, η VPR Performance (πρώην Protech), μια επιχείρηση εφοδιασμένη με σύγχρονο εξοπλισμό, τεχνογνωσία και πολύ μεράκι.

 

Κείμενο: Βασίλης Μωραΐτης

Φωτ.:www.jetskiworld.gr

 

Ο πιο εύκολος τρόπος για να περιορίσει ή να φιμώσει κανείς τις επιδόσεις ενός κινητήρα μοτοσικλέτας είναι να τροποποιήσει ανάλογα την εισαγωγή και την εξαγωγή. Η τελευταία πέρα από τους αυλούς ή τις θυρίδες αφορά επιπλέον την εξάτμιση, όπου ο σχεδιασμός της –μήκος, διάμετρος σωλήνων και σιγαστήρας- παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στην ισχύ του μοτέρ αλλά και την κλίμακα αυτής.  Η ελληνική εταιρεία VPR Performance που έχει έδρα τον Αγ.Δημήτριο (έπειτα από αρκετά χρόνια στη Νίκαια του Πειραιά)  είναι ίσως ο παλιότερος οίκος σχεδίασης και παραγωγής εξατμίσεων μοτοσικλέτας στην χώρα μας. Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο φτιάχνοντας εκείνη την εποχή εξατμίσεις για τα δίχρονα Sachs και Zundapp και λίγο μετά στις BMW. Αργότερα δραστηριοποιήθηκε ακόμη περισσότερο στον τομέα των δίχρονων εξατμίσεων στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 με τα θρυλικά TZR, RD, κ.λ.π. που μεσουρανούσαν την εποχή εκείνη. Σταδιακά στα μέσα της επόμενης δεκαετίας πέρασε στην τετράχρονη εποχή ειδικά με την άνοδο της αγοράς των παπιών και την τάση βελτίωσης αυτών. Best seller αποτέλεσε η χειροποίητη εξάτμιση των δίχρονων “Z 125 και 200” που προτιμήθηκε με “κλειστά” μάτια από τον κάθε “γρήγορο” πιτσιρικά. Η άριστη ποιότητα κατασκευής, η καλή μαστοριά και η συνεχής εξέλιξη στον τομέα της κατασκευής έχει θέσει την VPR Performance στην πρώτη θέση επιλογής από τους ιδιοκτήτες των μοτοσικλετών μικρού κυβισμού, μιας και η εταιρεία απευθύνεται σ’αυτό το κοινό. Επισκεφτήκαμε την έδρα της εταιρείας και είδαμε από πρώτο χέρι πόσα στάδια απαιτούνται και πόσες κατεργασίες για να κατασκευαστεί μία ανοξείδωτη εξάτμιση.

 

Εξάτμιση από ανοξείδωτο ατσάλι

Ο λόγος που η VPR Performance χρησιμοποιεί μόνο ανοξείδωτο ατσάλι για την κατασκευή των εξατμίσεών της είναι γιατί θέλει να διατηρήσει σε ύψιστο επίπεδο την αντοχή της στις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης. Μία αλουμινένια εξάτμιση είναι ευάλωτη στους κραδασμούς, την διάβρωση και τα χτυπήματα. Ακόμη χειρότερα για τις εξατμίσεις τιτανίου και των σιγαστήρων carbon που απευθύνονται μόνο για αγωνιστική χρήση παρόλο ότι αποτελούν “κράχτη” για τον καταναλωτή. Είναι δύο υλικά που είναι μεν ανθεκτικά αλλά συνάμα πολύ εύθραυστα γι’αυτό κι οι αγωνιζόμενοι τις χρησιμοποιούν μόνο για μία χρήση... Ο χρήστης του παπιού και τους scooter μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις με μία ανοξείδωτη εξάτμιση χωρίς να νοιάζεται για τις φθορές των εξωτικών υλικών. Οι εξατμίσεις της VPR Performance κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι τύπου 304 Inox που διαθέτει την απαραίτητη ελαστικότητα για την κατεργασία του ενώ οι σωλήνες είναι χωρίς ραφή. Στους σιγαστήρες το ηχομονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται είναι κεραμοβάμβακας που αντέχει σε θερμοκρασία μέχρι 1300ο Κελσίου. Το σώμα του σιγαστήρα είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι πάχους 0.6mm ενώ ο μεταβλητής διαμέτρου λαιμός μέχρι το τελικό είναι από σωλήνα πάχους 1.0mm. Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο ολικό βάρος μιας εξάτμισης είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

 

Στάδια παραγωγής

Μία τετράχρονη εξάτμιση αποτελείται από 16 τμήματα ενώ η δίχρονη χρειάζεται 4 λιγότερα. Αρχικά κόβεται η λαμαρίνα στο ψαλίδι και στη συνέχεια διαμορφώνεται στην πρέσα για να φτιαχτεί ο σιγαστήρας. Με την εκτόνωση διαμορφώνονται οι απαραίτητες τρύπες κι αφού συγκολληθούν οι σωλήνες του λαιμού και του κυρίου μέρους συναρμολογείται πλήρως η εξάτμιση. Συνεπώς μία εξάτμιση της VPR Performance περνάει από τέσσερα στάδια παραγωγής, το κόψιμο (ψαλίδι), την διαμόρφωση (πρέσα), την συναρμολόγηση (συγκόλληση) και το φινίρισμα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο απλά όσο ακούγονται μιας και είναι δυνατό να κρατάς ένα κομμάτι στο χέρι σου για αρκετή ώρα και να το περνάς από αρκετά μηχανήματα για να πάρει την τελική του μορφή.

 

Γιατί θα προτιμήστε την VPR Performance

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι αποκτάει κανείς μία εξάτμιση που ενισχύει τις επιδόσεις του κινητήρα. Η εταιρεία πάντα βάζει στο δυναμόμετρο τις εξατμίσεις που κατασκευάζει και δηλώνει την ποσοστιαία αύξηση της ισχύος και ροπής του κάθε συγκεκριμένου μοντέλου. Επίσης, όταν χρησιμοποιούνται με το συνιστώμενο χωνί στο τελικό τους κινείται κανείς στο πλαίσιο θορύβου που ορίζει ο κατασκευαστής. Επιπλέον, κερδίζει έως και 60% στην μείωση βάρους, στοιχείο σημαντικό για τους φανατικούς του είδους. Αξίζει δε να σημειωθεί το γεγονός ότι η σχεδίασή τους και το προσεγμένο φινίρισμά τους τονίζει την ολική αισθητική της μοτοσικλέτας.

 

Η εταιρεία κατασκευάζει εξατμίσεις για τα πιο δημοφιλή παπιά όπως: Innova, Krypton R, Krypton 135, Astrea, ZX130, Modenas Xcite, FX-125, Address 125 κ.λ.π. καθώς επίσης τα δίχρονα Z125 και 200, Modenas Dynamic, F1 και RG200. Φυσικά, δεν έχουν λείψει οι One-Off κατασκευές και κατασκευή σιγαστήρων για διάφορες εφαρμογές.

 

Δίκτυο πωλήσεων

Οι εξατμίσεις της VPR Performance πωλούνται σε όλη τη χώρα σε περισσότερα από 60 καταστήματα λιανικής καθώς επίσης σε πολλά συνεργεία. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι οι επιτήδειοι που προσπάθησαν να αντιγράψουν το προϊόν ή για την ακρίβεια να το παραγγείλουν και να κολλήσουν την “δική” τους φίρμα ή λογότυπο πάνω στον σιγαστήρα και να το πλασάρουν ως δικιά τους κατασκευή ή εισαγωγή. Άλλοι πάλι δεν δίστασαν στο να  διπλασιάσουν σχεδόν την τιμή της προς χάρη του μεγάλου κέρδους πλασάροντας το συγκεκριμένο προϊόν ως “εισαγωγής”. Προτιμείστε τις εξατμίσεις VPR Performance όχι μόνο για την άριστη ποιότητα κατασκευής τους αλλά και την ασυναγώνιστη τιμή τους καθώς και την after sales υποστήριξη της εταιρείας σε περίπτωση φθοράς. Όταν τις αγοράζετε βεβαιωθείτε ότι βλέπετε το σωστό ανάγλυφο λογότυπο και ότι διαβάζετε σωστά το VPR Performance κι όχι οτιδήποτε άλλο.

Ποιος ο λόγος που έγινε η εμφάνιση των
carbon ταπών στις εξατμίσεις της εταιρείας. Επηρεάζουν ή όχι το συνολικό κόστος της εξάτμισης;

VPR Performance: Ναι το έχει επηρεάσει πολύ. Καθαρά θέμα αισθητικής και όχι θέμα απόδοσης. Η μείωση του βάρους δεν έχει θέμα μιας και είναι σχεδόν εφάμιλλο.

Τα τελευταία δύο χρόνια ποιες είναι οι νέες τάσεις στην μόδα των εξατμίσεων στα παπιά;
VPR Performance: Έχουν βγει κάποια κομμάτια που ονομάζονται high up που ήταν καθαρά για αγωνιστική χρήση ωστόσο, κάποιοι πελάτες ήθελαν να τις χρησιμοποιήσουν στις μοτοσικλέτες τους στην καθημερινή χρήση.  

Ποια είναι τα τρία
best seller μοντέλα εξατμίσεων στην ελληνική αγορά το 2016;
VPR Performance: Yamaha X135, Honda Innova και Honda Astrea
με όλους τους τύπους των τελικών.

Λόγω των προδιαγραφών οι εξατμίσεις των κατασκευαστών είναι πολύ «κλειστές». Με την χρήση μίας εξάτμισης της
VPR Performance απαιτούνται αλλαγές στην διαχείριση του καυσίμου στα ψεκαστά παπιά ή ζιγκλέρωμα στα απλά;

VPR Performance: Σε νορμάλ μοτοσικλέτα (παπί) δεν χρειάζεται να κάνει καμία περαιτέρω βελτίωση ή ρύθμιση. Θα δει διαφορά στην ευστροφία, διαφορετικά θα πρέπει να επέμβει στην διαχείριση καυσίμου μέσω της ecu.

Υπάρχουν νέα μηχανήματα ή τεχνικές στην κατασκευή των εξατμίσεων της εταιρείας που αξίζει να αναφέρουμε;

VPR Performance:  Η Robotic TIG welding (μέθοδος συγκόλλησης) που συντελεί στην πολύ ελεγχόμενη ραφή, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην επαναληψημότητα και πολύ καλή εμφάνιση.

Τι παραπάνω έχουν εξατμίσεις τύπου Open;

VPR Performance: Αλλάζει όλη η σχεδίαση της εξάτμισης με στόχο να χρησιμοποιείται στους αγώνες dragster.

Kατάλογος μοντέλων 

Τύπος/μοντέλο                                                    

Yamaha Z125 (βερνίκι)                                              

Yamaha Z200 (βερνίκι)                                               

Σιγαστήρας τελικό (Ζ125-Ζ200-Φ1)                            

Yamaha F1                                                                  

Yamaha X135 inox oval wes br                                  

Yamaha X135 inox oval mt br                                     

Yamaha X135 inox round wes br                               

Yamaha Crypton R 125 inox oval mt                           

Yamaha Crypton R125 inox oval wes                        

Suzuki RG120 (βερνίκι)                                             

Suzuki FX125 inox oval wes                                       

Suzuki Adress 125 inox oval wes                                 
Suzuki Adress 125 inox oval mt                                   

Honda Z50 monkey/gorilla inox oval wes                  

Honda Z50 monkey/gorilla inox oval mt                    

Honda Astrea Supra inox oval wes                             

Honda Astrea Supra inox oval mt                                 

Honda Astrea Supra inox round wes                           

Honda Astrea Supra inox round                                    

Honda Astrea Supra inox lc                                           

Honda Innova 125 inox oval mt                                    

Honda Innova 125 inox oval wes                                

Honda Innova 125 inox round br                                  

Honda Innova 125 inox wes br                                    

Honda CBR 125 inox oval wes br                               

Modenas Dynamic 125 βερνίκι                                   

Modenas Kristar 125 inox oval wes                            

Modenas X-Cite 125 inox oval wes                            

Modenas Criss II 125 inox oval wes br                       

Σιγαστήρας WES                                                           

 VPR Performance

Πλαστήρα 52, Αγ. Δημήτριος

Τηλ.: 210-4256497
Web:
www.vprperformance.com

e-mail: info@vprperformance.gr

 

 


Οι σωλήνες του λαιμού στην καλίμπρα.

Τα κομμάτια της τάπας του σιγαστήρα.

Το νέο τελικό με την μοντέρνα έξοδο.

Σιγαστήρες κάθε τύπου...

Για να δώσεις την αισθητική που θέλεις.

Προσέξτε το δέσιμο ασφαλείας στο τελικό καπάκι.

Και κολλήσεις υψηλής πιστότητας.

Η δίχρονη εξάτμιση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Καλίμπρες συναρμολόγησης...

κάθε τύπου εξάτμισης.Από τα επιτυχημένα δίχρονα...

στις μελλοντικές tri-oval.