Καβάλα: Το στολίδι της Μακεδονίας

Καβάλα: Το στολίδι της Μακεδονίας

Η ιστορία της Καβάλας ξεκινάει περίπου από την εποχή του Ομήρου ωστόσο, ακόμη κι έπειτα από τις έντονες επιρροές της Τουρκοκρατίας παραμένει αυθεντική η πλούσια φυσική ομορφιά της με τις γραφικές μικρές της παραλίες.

 

Κείμενο:Βασίλης Μωραΐτης

Φωτ.:www.jetskiworld.gr

 

Στην Καβάλα έτυχε να βρεθώ αρκετές φορές την τελευταία πενταετία κυρίως για επαγγελματικούς λόγους ωστόσο, από την πρώτη φορά κιόλας μαγεύτηκα από το ξεχωριστό τοπίο της σύγχρονης πόλης που δείχνει υποταγμένη στη θαλάσσια γραφικότητα της περιοχής. Στολίδια της αποτελούν τα νεοκλασσικά κτίσματα που είναι σπαρμένα στις πιο όμορφες, είτε παλιές είτε νέες, περιοχές της πόλης. Τα στενά δρομάκια της μπορεί μεν να μην αρμόζουν στους σύγχρονους ρυθμούς της νέας χιλιετίας ωστόσο, συντελούν με το δικό τους τρόπο στην αυθεντική ομορφιά της πόλης. Διασχίζοντας το πιο μοντέρνο κομμάτι της πόλης, σημείο όπου δεν περνάει απαρατήρητο το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο δρόμος θα σε βγάλει στην παραλία με τα πανέμορφα φοινικόδεντρα και φυσικά το γραφικότατο λιμάνι πλούσιο σε ψαροκάικα, υπαίθρια καφενεία και κεντράκια κάθε λογής. Ο πλακόστρωτος δρόμος που οδηγεί στο Ιμαρέτ (ιεροδιδασκαλείο -πτωχοκομείο αρχικά και προσφυγική εστία στη συνέχεια, δωρεά του Μωχάμετ Άλυ στην πόλη της Καβάλας) αποτελεί από μόνος του άλλη μία από τις ξεχωριστές διαδρομές για τους επισκέπτες της πόλης. Οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα “ζεστά” café τονίζουν την ομορφιά του δρόμου. Στην κορυφή του δρόμου στο γνωστό café απολαμβάνεις την μαγευτική θέα της θάλασσας και του λιμανιού με τις ακτίνες του ήλιου να συνθέτουν την μοναδική αυθεντία του τοπίου.

 

Η περιήγηση μέσα στην πόλη είναι αρκετή για να γεμίσει κανείς την ματιά του ωστόσο, είχα την μοναδική ευκαιρία να δω την παραλιακή μεγαλούπολη του βορά κι από την θάλασσα και τότε πραγματικά κατάλαβα πόσο ξεχωριστή είναι στην γραφικότητα κι ομορφιά της που πηγάζουν από την αρχαιότητα και δέχθηκαν έντονες επιρροές την εποχή της τουρκοκρατίας. Άλλωστε το όνομά της η πόλη το απόκτησε κάπου μεταξύ του 15ου και 16ου αιώνα, την εποχή που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μεγάλα έργα όπως το εντυπωσιακό υδραγωγείο το γνωστό ως Καμάρες. Το υδραγωγείο χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Σουτάνο Σουλειμάν Β' κι επισκευάστηκε δυο αιώνες μετά από τον ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας Μωχάμετ Άλυ ή Μεχμέτ Αλή. Με την εντολή του Σουλεϊμάν Β’ προεκτάθηκε τότε η πόλη προς το λιμάνι και χτίστηκε επιπλέον το νέο τοίχος που κοσμεί μέχρι τις μέρες μας την πόλη. Κι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κερδίζει την ματιά σου όταν διασχίσεις από την θάλασσα την ακτογραμμή από το λιμανάκι των παλιών σφαγείων προς το νέο λιμάνι. Φυσικό κυματοθραύστη αποτελούν τα πανέμορφα λευκά βράχια που εκτελούν χρέη παραλίας για τους ντόπιους που κατεβαίνουν από μυστικά σκαλάκια, για να καταλήξουν στις άκρες τους και να απολαύσουν τα ζεστά νερά της περιοχής. Πριν φθάσεις στο νέο λιμάνι –μιας και ξεκινήσαμε από τα γραφικό λιμανάκι στα παλιά σφαγεία- θαυμάζεις το δημοτικό σχολείο της Παναγίας που στην άκρη του τείχους του βρίσκεται εγκαταστημένος κι ένας από τους φάρους του λιμανιού. Απαρατήρητο φυσικά δεν περνάει το Καρνάγειο που σε κερδίζει με το φόντο του –οι Καμάρες- καθώς επίσης τις παλιά ψαροκάικα που δέχονται την καθιερωμένη περιποίησή τους.

 

Φθάνοντας στην περιοχή του λιμανιού το μάτι σου δεν χορταίνει από τις ομορφιές του τοπίου. Απ’όποια πλευρά κι αν κοιτάξεις μένεις άναυδος από τα νεοκλασικά κτίσματα και τις άριστα συντηρημένες παλιές αποθήκες που στολίζουν το λιμάνι και τα περίχωρά του. Φυσικά, οι Καμάρες και το τείχος παραμένουν στο φόντο σου και σου θυμίζουν πάντα το που βρίσκεσαι χωρίς να συνδέεις το την πλούσια ομορφιά της Καβάλας με οποιαδήποτε άλλη πόλη.

 

Κάπου μεταξύ του παραλιακού συγκροτήματος του Μπάτη και της Δημοτικής παραλίας της Καλαμίτσας η θάλασσα έχει σμιλεύσει με το δικό της καλλιτεχνικό τρόπο τα βράχια που αποτελούν πόλο έλξης για τους νεαρούς κολυμβητές. Πάνω στο FZS κινηθήκαμε με άνεση και με αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία ο Τάσος Ζήσης φρόντισε να πλησιάσει στα κατάλληλα σημεία για τις ανάγκες της φωτογράφησης. Στο γυρισμό ο ήλιος είχε βρει κιόλας το δρόμο του προς τη δύση κι έτσι θαυμάσαμε το κλασικό σε ομορφιά λιμάνι της πόλης που πλέον ξεδίπλωνε τις πλούσιες αποχρώσεις του παίζοντας με τις ακτίνες του ήλιου. Εμείς θαυμάζαμε το τοπίο από την θάλασσα ενώ ο κόσμος που απολάμβανε τον περίπατό του πάνω στον λιμενοβραχίονα θαύμαζε τη σειρά του το FZS.

 

Η βόλτα άξιζε πραγματικά και την απολαύσαμε εις διπλούν μιας και είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε μέρος της διαδρομής πάνω στο RXP-X του Σπόρου. Αξιοθαύμαστες είναι οι παραλίες της όποια κι αν είναι η μορφολογία τους κι αν κινείσαι σε ήπιο, νομοταγή ρυθμό δεν θα εμπλακείς με τον νόμο. Ευχαριστούμε θερμά τον Τάσο Ζήση που μέσω της δοκιμής που πραγματοποιήσαμε είχαμε επιπλέον την ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση από την παραδοσιακή ομορφιά της Καβάλας.

Χρήσιμες πληροφορίες

Δήμος: 2510-227820

Αστυνομία: 2510-622273

Λιμεναρχείο: 2510-223716

Νομαρχιακό Νοσοκομείο: 2510-292000