Κάμπος Νεμέας: Άρωμα κρασιού

Κάμπος Νεμέας: Άρωμα κρασιού

Ξακουστή από τα χρόνια της μυθολογίας η Νεμέα διατηρεί τη λάμψη της χάρη στα διάσημα κρασιά της. Αρωματικά, πλούσια σε χρώμα και γεύση αποτελούν Σήμα Κατατεθέν της περιοχής. Ένα ποτηράκι κρασί συντροφιά με την θέα του κάμπου αρκεί για να απολαύσεις την μαγεία του τόπου.

 

Κείμενο:Βασίλης Μωραΐτης
Φωτ.:
www
.jetskiworld.gr
 

 

Γνωστή από τα χρόνια της μυθολογίας η Νεμέα έχει γράψει την δική της ιστορία, που πλέον διατηρείται σχεδόν για ένα και μόνο λόγο. Τα γνωστά σε όλους κρασιά της που φημίζονται για το άρωμά τους και την ξεχωριστή τους γεύση. Υπό το όνομα Νεμέα δεν υπήρχε οικισμός κατά την αρχαιότητα μιας και το ιστορικό κέντρο της περιοχής ήταν η αρχαία Φλιούς που έζησε από τα βάθη των προϊστορικών χρόνων μέχρι και τον 10ο μ.Χ. αιώνα. Στους ομηρικούς χρόνους η Φλιούς ήταν γνωστή με το όνομα Αιρεθυρέα που κατά την μυθολογία ήταν κόρη του γενάρχη Άραντα. Πλέον τον κάμπο της Νεμέας περιβάλουν τα χωριά Κούτσι, Πετρί, Χάνια, Γαλατάς, Αηδόνια και Λιόντι. Η ομορφιά του κάμπου όσο και των γύρο λόφων έχει την δικιά της, μοναδική ταυτότητα που είναι ξεχωριστή στην κάθε μία από τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Πλησιάζοντας την Νεμέα το καλωσόρισμα των επισκεπτών αναλαμβάνει η Παναγία του Βράχου, που είναι κτισμένη, σχεδόν σφηνωμένη θα έλεγε κανείς μέσα στο μεγαλοπρεπέστατο βραχώδες βουνό. Οι πιστοί παίρνουν το Αγίασμά Της από το νερό που αναβλύζει μέσα από το βράχο.

 

Η περιήγηση στους γειτονικούς λόφους σε φέρνει κοντά στην φύση και τις ομορφιές των τοπίων που δείχνουν μοναδικά ανάλογα από πια γωνία τα βλέπεις. Είτε βρίσκεσαι στο κέντρο του κάμπου πάνω στον προφήτη Ηλία, είτε παραδίπλα, απέναντι από το Γαλατά, είτε στις δεξαμενές, λόφο που σχηματίζεται πάνω από τα Αηδόνια, είτε  στη ρεματιά στο ξωκλήσι του Αγιο-Βασιλάκι είτε ψηλά στο Κούτσι ο κάμπος καταφέρνει να σε μαγέψει με το άρωμά του, τις διαφορετικές αποχρώσεις του και την μορφολογία του. Οι σφιχτοί χωματόδρομοι γίνονται ακόμη πιο περιπετειώδεις αν βρεθείς σ’αυτούς με Off-Road μοτοσικλέτα, ATV ή ακόμη και mountain bike. Φθάνεις σε σημεία που είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ανεβείς με ένα κοινό όχημα και απολαμβάνεις το παρθένο τοπίο που ξεδιπλώνεται μπροστά σου έχοντας συντροφιά μόνο το τραγούδι των πουλιών και το κελάρυσμα των νερών. Πανέμορφη είναι εξίσου η περιήγηση ανάμεσα στα χωράφια και τους αμπελώνες βαδίζοντας αντίθετα προς την ροή του Ασωπού ποταμού φθάνοντας μέχρι το γειτονικό, χωριό Πλατάνι. Κάπου εκεί κοντά θαυμάζεις τους καταρράκτες της περιοχής, όπου το νερό ξεχύνεται μέσα από τους βράχους. Πλέον, οι καταρράκτες αποτελούν ανάμνηση του παρελθόντος μια κι η κατεύθυνση του νερού τροποποιήθηκε πρόσφατα λόγω των υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση της ενέργειάς του. Βλέπετε η ομορφιά της φύσης παραχώρησε άνευ όρων τη θέση της στην πρόοδο και την τεχνολογία. Μεθυστική είναι κι η θέα από την χωμάτινη διαδρομή που ενώνει τα Αηδόνια με το Πετρί στη βόρεια πλευρά του κάμπου.

 

Κρασί και σταφίδα

Από τα τέλη Αυγούστου οι αγρότες βρίσκονται σε πλήρη κινητικότητα. Ακούν προσεκτικά και τακτικά τα δελτία καιρού, ελέγχουν τα σταφύλια καθημερινά, με στόχο να βρουν την κατάλληλη στιγμή για να τρυγήσουν. Αγροτικά οχήματα κάθε τύπου πάνε κι έρχονται από τα κτήματα στα οινοποιεία. Η ποιότητα του σταφυλιού ορίζει στη συνέχεια το χρώμα, το άρωμα και την οξύτητα του κρασιού. Φυσικά, παράγοντες όπως η διάρκεια διαμονής του μούστου στο καζάνι και η θερμοκρασία του παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Αρχικά γίνεται η συλλογή της σταφίδας, στη συνέχεια των σταφυλιών κι ύστερα τα σταφύλια που προορίζονται για την παραγωγή του κρασιού. Η διαδικασία είναι σκληρή και χρονοβόρα και συνήθως όλα τα μέλη της οικογένειας βοηθούν για να επιτευχθεί το έργο τουλάχιστον όσον αφορά τους μικρούς παραγωγούς. Πέρα από τον Συνεταιρισμό Οινοπαραγωγών που αποσκοπεί στο εμπόριο του κρασιού, υπάρχουν αρκετοί ντόπιοι που καλλιεργούν αμπέλια και παράγουν κρασί καθαρά από χόμπι. Στα λιγοστά καφενεδάκια/στέκια ακούς κάθε λογής εκδοχή για την τάχα εξαιρετική ποιότητα, χρώμα και γεύση που έχει επιτύχει ο καθένας τους. Εδώ βρίσκεται η μαγεία στον μύθο της Νεμέας κι ίσως όχι στο περιβόητο λιοντάρι και την ιστορία του Ηρακλή. Αν βρεθείς καλεσμένος σε κάποιο σπίτι θα “πρέπει” να δοκιμάσεις το σπιτικό κρασί που θα σου προσφέρουν, κι εκεί το ποτήρι γεμίζει ξανά και ξανά δια μαγείας. Το κέφι αποτελέι αστείρευτη πηγή των ανθρώπων του κάμπου.

 

Μπορεί στους δρόμους της μεγαλούπολης τα οχήματα τύπου Kubota, Agrifull, Same, Hunimoto και McCormick να μην είναι γνωστά, ωστόσο στον κάμπο της Νεμέας μοστράρουν σε κάθε γωνιά. Κι αυτό γιατί τα αποτελούν χρηστικά εργαλεία για τις καθημερινές ανάγκες των κτημάτων. Πότε τα βλέπεις ανάμεσα στ’ αμπέλια να ραντίζουν ή να οργώνουν. Άλλοτε τριγυρίζουν για να μαζέψουν τα κλίματα που θα χρησιμεύσουν ως προσάναμμα στο τζάκι. Άλλες πάλι φορές είναι φορτωμένα με σακιά ελιές. Η κίνηση ποτέ δεν σταματά στα χωράφια και τους δρόμους των χωριών.

 

Τo χωριό Αηδόνια έγινε διάσιμο στις αρχές του 19ου αιώνα από τον μυκηναϊκό θησαυρό που έκρυβε στη γη του. Έκτοτε  οι ντόπιοι συχνά το αποκαλούσαν ως το “Χόλυγουντ της Πελοποννήσου” λόγο των θησαυρών του αλλά και της υψηλής, αμφιθεατρικής θέσης όπου είναι χτισμένο. Οι πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως αξιόλογα ευρήματα μυκηναϊκών τάφων. Από το σύμπλεγμα των λαξευτών ταφών προέρχεται ο θησαυρός   των Αηδονιών, όπου μεταξύ άλλων αποτελείται από τέσσερα χρυσά δαχτυλίδια –σφραγίδες και ένα από ήλεκτρο, χρυσά κοσμήματα ενδυμασίας και χάντρες. Πλέον είναι αποδεκτό ότι οι μνημειώδης τάφοι των Αηδονιών είναι ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Πελοποννήσου, που επιβεβαιώνει ότι ένας σπουδαίος οικισμός αναπτύχθηκε στην συγκεκριμένη περιοχή κατά την ομηρική Αραιθυρέα.

 

Μία πρωτότυπη και ξεχωριστή αθλητική εκδήλωση αποτελούν τα Νέμεα, όπου το 1996 χάρη στις προσπάθειες του Δήμου Νεμέας και της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής σχολής, οι αρχαίοι αγώνες αναβίωσαν έπειτα από 2.300 χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, η περιοχή αυτή επιλέχτηκε ως τόπος εορτασμού των Νέμεων από τον Αργίο βασιλιά Άβραστο. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη εκδοχή τα Νέμεα ιδρύθηκαν από τον Ηρακλή σε ανάμνηση της νίκης του κατά του λέοντος της Νεμέας. Τα Νέμεα είχαν μεγάλο κύρος, διεξάγονταν κάθε δύο χρόνια εκ περιτροπής με τους αγώνες των Δελφών, της Ολυμπίας και της Ισθμίας. Οι ανασκαφές του Σταδίου πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1974-81 από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή St.Miller. Άτομα κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτου φύλου συμμετέχουν στα Νέμεα σαν αθλητές οι οργανωτές με στόχο να νιώσουν την χαρά της συμμετοχής και την αίσθηση της συναδέλφωσης των λαών και ανθρώπων. Στον γνωστό αγώνα δρόμου αντοχής οι αθλητές τρέχουν ξυπόλυτοι ντυμένοι με τους παραδοσιακούς χιτώνες των αρχαίων ελλήνων. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική και η προσέλευση του κοινού μεγάλη. Το 2004 υπήρχαν αρκετοί ξένοι αθλητές ανάμεσα τους κι ο 98χρονος αμερικάνος John Huston, ο οποίος συμμετείχε στον αγώνα δρόμου αντοχής.

 

Το μοναδικό στοιχείο που δεν έχει αναπτυχθεί προς το παρόν στον κάμπο της Νεμέας είναι ο αγροτικός τουρισμός. Περιορισμένες στο ελάχιστο είναι οι επιλογές που έχει επισκέπτης για να μείνει και να διανυκτερεύσει στη Νεμέα ή σε κάποιο από τα γειτονικά χωριά. Το συγκεκριμένο στοιχείο καταδικάζει τον επισκέπτη μιας και αναγκάζεται, έπειτα από μία σύντομη περιήγηση, να τραπεί σε φυγή. Εξίσου λιγοστές είναι οι επιλογές που έχει κανείς στο φαγητό, μιας και τα εστιατόρια είναι λιγοστά. Από την άλλη πλευρά, ο επισκέπτης μπορεί με αφετηρία την Νεμέα να κινηθεί προς την λίμνη Στυμφαλίας και τη λίμνη Δόξας του Φενεού. Πρόσφατα το όμορφο κτίσμα της ποτοποιίας Σέμελη περιλαμβάνει κάποια ξεχωριστά δωμάτια και σουίτες στην προσπάθειά των υπεύθυνων, να “κρατήσουν” τον επισκέπτη στην περιοχή. Σύμφωνα , με την αναφορά της Κ Κορνηλίας, (Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων Σέμελη) τα συγκεκριμένα δωμάτια θα είναι διαθέσιμα για το κοινό.  Ελπίζουμε το παράδειγμά τους να βρει μιμητές που θα ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. 

 

Μιάμιση ώρα, σχεδόν σκάρτη, αρκεί για να φθάσει κανείς από την Αθήνα στην Νεμέα για να την χαρεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Από το να επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς χώρους μέχρι να φθάσει στη γειτονική λίμνη Στυμφαλία. Αποτελεί μία ανεξερεύνητη περιοχή με πλούσιες ομορφιές, ιδίως κατά τη χειμερινή περίοδο. Επιπλέον, αξίζει να παραβρεθεί κανείς στην αθλητική εκδήλωση Νέμεα και να νιώσει πραγματικά την αναβίωση των αρχαίων αγώνων. Από τον κάμπο δεν φεύγει κανείς αν δεν πάρει μαζί του κάποιο κρασί της αρέσκειάς του και  να είστε σίγουροι ότι όταν το δοκιμάσει, θα επιστρέψει ξανά...

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Δήμος: 27460-22235

Αστυνομία: 27460-22333

Κέντρο Υγείας: 27460-22227

 

 


Μεγάλης αξίας είναι οι Μυκηναϊκοί τάφοι που βρέθηκαν στα Αηδόνια.

Ρολόι ονομάζουν οι ντόπιοι τον συγκεκριμένο λόφο μιας και ανάλογα με το φωτισμό του μπορούν να προσδιορίσουν την ώρα.

Τέλη Σεπτέμβρη και η δουλειά δεν σταματάει στο οινοποιείο του Δ.Μπούφα, που εξυπηρετεί ακόμη και τις ανάγκες των ιδιωτών.

Μήνες σκληρής δουλειάς απαιτούνται για να γευτεί κανείς τα μυρωδάτα σταφύλια.

Τα Νέμεα αποτελούν μία ξεχωριστή αθλητική εκδήλωση, μία σειρά αγώνων που αναβίωσε έπειτα από 2.300 χρόνια.

Πραγματικό γλέντι μέχρι πρωίας γίνεται κατά το τριήμερο της εορτής του κρασιού.

Οι γνωστοί καταρράκτες στο δρόμο προς το Πλατάνι αποτελούν πλέον παρελθόν μια και τα νερά μπήκαν σε νέο λούκι προς όφελος έργων.

Τα παλιά μηχανήματα επεξεργασίας της ελιάς κοσμούν πλέον την προαύλιο του ελαιοτριβείου του Κ. Καλαντζή.

Χειροποίητη, ξύλινη κατασκευή που διευκολύνει τους αγρότες να περνούν πάνω από το ρέμα άρδευσης του κάμπου.

Ηλιοβασίλεμα από το οινοποιείο Σέμελη, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το χωριό Κούτσι