Κύθηρα: Κόσμημα αρχιτεκτονικής

Κύθηρα: Κόσμημα αρχιτεκτονικής

 

Στολισμένα με την προσωπική τους, αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική τα Κύθηρα παρέχουν μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα στον επισκέπτη που θα περιπλανηθεί και θα ηρεμήσει στο γαλήνιο τοπίο τους, βρίσκοντας καταφύγιο στα βαθυγάλανα νερά του νησιού.

 

Κείμενο: Βασίλης Μωραΐτης

Φωτ.: www.jetskiworld.gr

 

Αγναντεύοντας τα παράλια της Ν. Πελοποννήσου από τη Νεάπολη μέχρι τον Προφήτη Ηλία, καθώς το πλοίο απομακρύνεται πλέον από την Νεάπολη, ο χρόνος κυλάει γρήγορα μέχρι να πιάσεις στεριά στο λιμάνι του Διακόφτη των Κυθήρων. Πρόσφατα, πλέον τα ferry boat αράζουν σ’αυτό μιας και έχουν αφήσει το παλιό λιμάνι στα βόρεια του νησιού στην Πλατιά Άμμος. Η χερσόνησος Μακρυκύθηρα αποτελεί ένα φυσικό λιμενοβραχίονα που προστατεύει το λιμάνι από τους ισχυρούς νότιους και βόρειο ανατολικούς ανέμους. Ενώνεται με το νησί με μία στενή λωρίδα γης και σε θέτει στο μέσον του νησιού, δίνοντάς σου την ευκαιρία να αποφασίσεις και να πάρεις την κατεύθυνσή σου προς οποιαδήποτε άκρη. Οι δρόμοι καλοστρωμένοι, αλλά στενοί, σε βαθμό που όταν αντικρίζεις τα οχήματα από την αντίθετη κατεύθυνση να κρατάς την ανάσα σου. Σύντομα εξοικειώνεσαι με την κατάσταση και λαμβάνεις τα μέτρα σου οδηγώντας με σύνεση και προσοχή.

 

Η βραχώδης μορφολογία του εδάφους δίνει τη δική της νότα στην ομορφιά του τοπίου, όπου σε συνδυασμό με τις πευκόφυτες περιοχές, και τις θαμνώδεις οάσεις ενισχύει την προσωπική ταυτότητα του νησιού. Τα Κύθηρα αποτελούν εδαφολογική προέκταση της Πελοποννήσου και βρίσκονται σε απόσταση 12,5 ν.μ. από αυτή, δηλαδή μόλις καμιά ώρα απόσταση από τη Νεάπολη. Τα καταγάλανα νερά που το περιβάλουν, είναι η συμβολή τριών πελάγων, που ενώνονται σ’αυτό το σημείο κάνοντάς τα να αποτελούν σημείο κόμβου από και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς, γι’αυτό το λόγο τα Κύθηρα ονομάστηκαν το «μάτι της Ανατολής» στα χρόνια της Ενετοκρατίας. Το πανέμορφο μεσαιωνικό κάστρο στη χώρα χτισμένο το 1503μ.Χ. έχει χτιστεί πάνω στο παλαιότερο Βυζαντινό (1150μ.Χ.) κι αποτελεί πόλο έλξης για τον κάθε επισκέπτη.

 

Πρωτότυπη αρχιτεκτονική

Αναμφισβήτητα, το πρώτο στοιχείο που κερδίζει τις εντυπώσεις σου δεν είναι άλλο από την ιδιόρρυθμη, ξεχωριστή θα έλεγε κανείς, αρχιτεκτονική των κτισμάτων. Τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο στους δρόμους των χωριών. Οι αυλές, τα παράθυρα, τα γραφικά μπαλκόνια, τα μινιμαλιστικά θαραυράκια, ακόμη και οι τροποποιημένες, σε ξενώνες, αποθήκες χαρίζουν τη προσωπική τους μοναδική πινελιά στο σκηνικό του νησιού. Στη χώρα διακρίνονται τρεις τύποι σπιτιών, τα αρχοντικά, τα λαϊκά και τα αστικά ενώ στα χωριά αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σωζόμενα αρχοντικά εξοχής ή οι λαϊκές κατοικίες σε συμπαγείς οικισμούς. Σε γενικές γραμμές η αρχιτεκτονική των Κυθήρων παρουσιάζει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σ’αυτή φαίνεται να συνδυάζονται Βενετσιάνικα και Αιγαιοπελαγίτικα στοιχεία, τα οποία δένουν με την μοναδική τους χημεία προσφέροντας ένα ξεχωριστό, αρμονικό σύνολο.

 

Αφού περιπλανηθείς στα σοκάκια του Ποταμού θαυμάζοντας τον ντόπιο χρώμα να ξετυλίγεται από τις περιποιημένες αυλές των σπιτιών μέχρι τις καλλιτέχνες, τύπου ρετρό ταμπέλες των καταστημάτων, θα ξαποστάσεις στον καφενέ Αλέξανδρος του χωριού. Ξεχωριστός όχι μόνο για τα ρολόγια αντίκες αλλά και το καθετί παλιό που βρίσκεται σ’αυτό, αλλά και την φυσιογνωμία του ιδιοκτήτη του, τον Νίκου “Κάπελα” Αναματερού, πρώην μηχανολόγου, που πλέον επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, βάζοντας στο περιθώριο το άγχος της Μεγαλούπολης. Μόλις βρεις το κουμπί του, θα σου ανοιχτεί και θα σου πει τη δική του ιστορία, καμιά φορά διηγώντας την, καθισμένος πίσω από τον μινιατούρα τόρνο που χρησιμοποιεί για να επισκευάζει τα παλιά ρολόγια τοίχου.

 

Οι ακτές διακρίνονται για τα βαθυγάλαζα νερά τους κυρίως αυτές που βρίσκονται στα ανατολικά του νησιού μιας και στην αντίθετη πλευρά του, είναι απόκρημνες, με βραχώδεις πλαγιές που καταλήγουν απότομα στη θάλασσα. Σε κάποια σημεία διακόπτονται από μικρές κι απόμακρες παραλίες που κάποιες από αυτές είναι προσιτές μόνο από τη θάλασσα. Στον όρμο του Αγ.Νικολάου, μία από τις ομορφότερες παραλίες είναι το Καλαδί, όπου ο συνδυασμός του μικρού βότσαλου με τη άμμο, κάνουν άνετη της διαμονή σου σ’αυτή. Στη Φυρή Άμμο θα ταλαιπωρηθείς μέχρι να φθάσεις μιας και ο τραχύς χωματόδρομος με τη φυτευτή είναι αρκετά κουραστικός. Ωστόσο, η πανέμορφη, απόμακρη παραλία, συγκεντρώνει ελάχιστο κόσμο κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιτρέποντάς σου να γευτείς τα κρυστάλλινα νερά της με μόνο παρατηρητή τους απόκρημνους βράχους που υψώνονται πίσω σου.

 

Ενετικό κάστρο

Στον ορεινό Μυλοπόταμο θα απολαύσεις το καθυστερημένο, λόγο των συνθηκών, μεσημεριανό σου γεύμα, κάτω από τη σκιά των καταπράσινων πλατάνων. Προς όφελος της χώνευσης, θα πορευτείς προς το καταρράκτη της Φόνισσας, για να θαυμάσεις την ησυχία και την εκπληκτική ομορφιά του τοπίου, που δύσκολα σε πείθει ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί. Στη συνέχεια κατευθύνεσαι λίγο πιο κάτω, φθάνοντας στην πλατεία, μπροστά στο κάστρο του Μυλοποτάμου με στόχο να δεις ένα από τα ομορφότερα ελληνικά ηλιοβασιλέματα μιας και ο ήλιος κυριολεκτικά βουτάει, βαθιά στο ορίζοντα του Ιονίου Πελάγους. Στην είσοδο του κάστρου σώζεται ο Λέων του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Ενετικής κυριαρχίας, καθώς επίσης το κτήριο ενός σχολείου που χτίστηκε κατά της διάρκεια της Αγγλοκρατίας. Στη μικρή πλατεία έξω από το φρούριο, η μόνιμη κάτοικος –Γερμανίδα στην καταγωγή- Μάριεν ελκύει την προσοχή σου με τα χειροποίητα υφαντά της, τον αναπαλαιωμένο αργαλειό της, τις ζωγραφιές της και τις χειροτεχνίες της. Συζητώντας της μαζί της ανακαλύπτεις για άλλη μία φορά την πλούσια κληρονομιά των αρχαίων προγόνων μας και την αξία αυτού του τόπου που ζούμε.

 

Στη χώρα το τοπίο είναι ελαφρώς διαφορετικό, πιο προσεγμένο χωρίς να δίνει κάποια τυποποιημένο τουριστικό χαρακτήρα, διατηρώντας την φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής και της  προσεγμένης λεπτομέρειας στο καθετί που βλέπεις. Όμορφα περβάζια, περιποιημένες λουλουδιέρες, καλίτεχνα πόμολα στις εξώπορτες, ροτόντες και μικρά παράθυρα ποζάρουν ελεύθερα στο φακό της φωτογραφικής σου μηχανής. Στον κεντρικό δρόμο που καταλήγει στο κάστρο κάνεις στάση στο μικρό αλλά πανέμορφο κατάστημα της Μαρίας για να πάρεις χειροποίητα γλυκά και φυσικά το ντόπιο έδεσμα, τη φατουράδα (ένα είδος τσίπουρου με έντονη γεύση κανέλας). Η επιβλητική θέα του κάστρου σε συνδυασμό με τον όρμο του Καψαλιού κλέβουν την παράσταση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Στα καφενεία της πλατείας στη Χώρα θα απολαύσεις ανέμελα τον ρόφημά σου, χωρίς να παραλήψεις τα σπιτικά γλυκίσματα.

 

Στα Κύθηρα περιπλανιέσαι από άκρη σ’άκρη με άνεση και ευκολία και σ’αυτό ίσως συμβάλει το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καταφθάσει τα δελφίνια από τον Πειραιά με τις ορδές των απαιτητικών, μοντέρνων τουριστών. Οι κάτοικοι είναι ανοιχτοί και ομιλητικοί ιδίως στο Καψάλι, την Αγία Πελαγία, ή τον Αβλέμονα σε αντίθεση με τους κλειστούς, ελαφρώς πιο απόκοσμους χαρακτήρες που θα συναντήσεις στα χωριά όπως τα Αρωνιάδικα, τα Λογοθετιάνικα και τα Πιτσινιάνικα. Ακόμη κι αν βρεθείς στη δυτική άκρη του νησιού στον όρμο του Λιμνιόνα θα πεις μια κουβέντα της προκοπής με τον ιδιοκτήτη της μοναχικής τεβέρνας/καφενίου που παίζει τον ρόλο του ασκητή. Μην χάσετε την ευκαιρία να τα επισκεφτείτε μιας και η αξιόλογη ομορφιά τους ξεχωρίζει πέρα από κάθε άλλο νησί.

 

Πρόσβαση για να ρίξει κανείς το σκάφος του υπάρχουν πολλές και το σημαντικότερο όλων είναι ότι μπορείς να το χαρείς πραγματικά μια και είναι εύκολο να βρεθείς σε αρκετές μοναχικές παραλίες για να το γευτείς χωρίς να ενοχλεί του λουόμενους (ή το αντίθετο...). Αν στοχεύετε να περάσετε από χωματόδρομους βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ρεζέρβα για το τρέϋλερ και σετ επισκευής ελαστικών για παν ενδεχόμενο.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Λιμεναρχείου Κυθήρων: 22810-32290

Αστυνομικό Τμήμα Κυθήρων: 27360-31206

 

 


Το πανέμορφο Καψάλι όπως φαίνεται από το Χώρα.

Γραφικός όρμος στην Αβλέμονα.

Δειλινό μέσα από το κάστρο του Μυλοπόταμου.

Το γεφύρι στο Κατούνι αποτελεί έργο της Αγγλοκρατίας.

Λεπτομέρεια από βυζαντινό εξωκλήσι.

Λαξευμένα από τη θάλασσα βράχια στην παραλία Λίμνη.

Ντόπια ομορφιά...

Με πλούσια χρώματα...

Ξεχωριστή φινέτσα...

Σε κάθε άκρη του νησιού, Λιμνιώνας.

Τα κρυστάλλινα νερά της Φρυρής Άμμου αφήνουν αξέχαστες εντυπώσεις.

Εξωτικά τα νερά στο Καλαδί με εύκολη πρόσβαση (μέσω pwc) από Παλαιόπολη.

Γραφικό εκκλησάκι κοντά στο κάστρο του Μυλοπόταμου.

Λεπτομέρειες που κάνουν την μεγάλη διαφορά στην αισθητική.

Γάτος... Θρεφτάρι και με προσωπικότητα.

Τεχνητή ατραξιόν στο Διακόφτι.

Το καθαρόαιμο ψαροχώρι του Λιμνιώνα.

Το ξερονήσι Αυγό όπως φαίνεται από τη Χώρα.