Test – X-lite X502 - Αποσλειστικότητα

Απλά κορυφαίο
Συνδυάζοντας τα πιο μοντέρνα
high tech υλικά το Nolan Group σχεδίασε και κατασκεύασε ένα εκπληκτικό κράνος ΜΧ που διακρίνεται για το χαμηλό του βάρος, την άριστη εφαρμογή, την σταθερότητα του στις υψηλές ταχύτητες και αναμφισβήτητα την επιθετική αισθητική του.


Κείμενο: Βασίλης Μωραΐτης
Test rider: Βασίλης Μωραΐτης
Φωτ.:
www
.jetskiworld.gr


Τη στιγμή που αρκετοί κατασκευαστές κρανών επενδύουν σε πιο εναλλακτικές προτάσεις και σε μοντέλα με χαμηλότερη ποιότητα κατασκευής και κόστος, η
Nolan κάνει στροφή 180 μοιρών και χτυπάει την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική κρίση στα ίσια αναβαθμίζοντας όχι μόνο τα κορυφαία της μοντέλα αλλά σχεδόν όλα της τα μοντέλα και μεταξύ άλλων παρουσίασε ένα ολοκαίνουργιο κράνος στη σειρά ΜΧ έπειτα από το εντυπωσιακό Nolan N53. Το Χ-502 ήρθε για να αντικαταστήσει τον πρόγονό του το εκπληκτικό Χ-501 που είχαμε δοκιμάσει και χρησιμοποιήσει εκτενώς εδώ και πέντε χρόνια.

Κατά συνέπεια το καινούργιο Χ-502 έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: Νέο εξωτερικό κέλυφος, προσεγμένη διάταξη των
carbon ινών σε διαφορετικές γωνίες, καινούργια απορροφητικό υλικό, νέα υποαλεργική επένδυση από μοντέρνα high tech υφάσματα και υλικά, νέα σχεδίαση στο γείσο που είναι ρυθμιζόμενο, περισσότερους αεραγωγούς κάθε είδους, κλασικό λουράκι αγωνιστικού τύπου D-ring, πλαϊνά μάγουλα με σύστημα ταχείας αφαίρεσης (NERS-Nolan Emergency Release System), ενσωματωμένο σύστημα προσαρμογής σωλήνα από camel pack και νέα μοντέρνα γραφικά.  


Στην πράξη

Η απόλυτη εφαρμογή, υπέροχη αίσθηση της εσωτερικής επένδυσης και το ασυνήθιστο - για τα δεδομένα της κατηγορίας,- σφίξιμο των μαξιλαριών στα μάγουλα που ενισχύει την άψογη στήριξη του κράνους στην κεφαλή είναι τα πρώτα στοιχεία που σε κερδίζουν όταν δοκιμάσεις το νέο X-lite X-502 έστω και για μία ημέρα. Κάθεται τόσο σωστά και εφαρμοστά στο κεφάλι όπως το Χ-802RR το κορυφαίο full face κράνος της Ιταλικής εταιρείας που έχει θέσει νέα στάνταρντ στην κατηγορία του από την στιγμή που εμφανίστηκε στην αγορά.

 

Το Χ-502 δοκιμάστηκε όχι μόνο σε συνθήκες αγώνα και προπόνησης στη θάλασσα με κάθε είδους Jet Ski αλλά επιπλέον σε test ride μοτοσικλετών ΜΧ στο χώμα καθώς και σε καθημερινή χρήση. Το εμπρόσθιο άνοιγμά του εξυπηρετεί στη χρήση κάθε είδους μάσκας. Δοκιμάσαμε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές και δεν είδαμε να υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εφαρμογή τους στο πρόσωπο του οδηγού. Το δε λάστιχο τους αγκαλιάζει σωστά τα πλευρικά σημεία του κράνους καθώς και το πίσω μέρος του κι έτσι δεν μετακινείται. Επίσης, εμποδίζει την μάσκα από το να φύγει εντελώς σε περίπτωση πτώσης με υψηλή ταχύτητα τουλάχιστον για τα δεδομένα των Jet Ski.  


Το ρυθμιζόμενο γείσο αποτελεί μεγάλο ατού τόσο για τη χρήση στην σπορ οδήγηση όσο και το δρόμο. Από την κεντρική βίδα μπορεί να ρυθμιστεί μπρος-πίσω περίπου 25
mm που είναι υπέρ αρκετό ακόμη και κάτω από τις πιο απαιτητικές συνθήκες. Η δε προέκταση του γείσου στο εμπρόσθιο τμήμα δίνει την ευκαιρία στον αναβάτη να την προεκτείνει στο σύνολο άλλα 15mm. Το γείσο του έχει μεγαλύτερη και πιο σωστή κάλυψη από το γείσο του Ν53 παρόλο ότι το τελευταίο είναι πιο μακρύ κατά 25mm. Στο σύνολο παίζει ρόλο η θέση του και το πώς κάθεται πάνω από την οπή του προσώπου κι όλα αυτά συντελούν σε ένα κορυφαίο αποτέλεσμα. Κάτω απλά τα πλαϊνά τμήματα του γείσου έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα επιθέματα που εκτελούν, αρχικά χρέη καλύτερης στήριξης του γείσου ώστε να μην παίζει στον αέρα και τις υψηλές ταχύτητες κι επιπλέον για να κατευθύνουν πιο σωστά τον αέρα τους γειτονικούς αεραγωγούς.

Οι αεραγωγοί του είναι αρκετοί και κάποιοι από αυτούς είναι κρυφοί που τους ανακαλύπτει κανείς μόνο όταν αρχίσει να λύνει το κράνος για να το καθαρίσει με ιδιαίτερη προσοχή και λεπτομέρεια. Μετρημένοι είναι 19 παρόλο ότι κάποιους δεν τους μετρήσαμε σαν διπλούς. Κάποιοι χρησιμεύουν για να ενισχύσουν την είσοδο του αέρα στο εσωτερικό του κράνους και άλλοι για να συντελέσουν στην απαγωγή της θερμότητας από το κεφάλι του αναβάτη. Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό σε τέτοιο βαθμό που δεν νιώθεις να ανάβεις σε όση ένταση κι αν έχεις βρεθεί. Πράγματι το επιτελείο της Ιταλικής εταιρείας έκανε εξαιρετική εργασία, έρευνα και εξέλιξη στο συγκεκριμένο τομέα. Η άριστη εφαρμογή συντελεί στο γεγονός ότι έχει πολύ καλή ηχομόνωση ιδίως στις υψηλές ταχύτητες. Από την άλλη ακούς πιο καθαρά στις χαμηλές ταχύτητες και ειδικά μέσα στην πόλη χάρη στις έξτρα οπές που διαθέτει το απορροφητικό υλικό στο εσωτερικό του στα σημεία των αυτιών. Οι εσοχές των πλαϊνών μαξιλαριών είναι πιο σωστά σχεδιασμένες και δεν παρεμποδίζουν τα αυτιά κι έτσι δεν κουράζονται ακόμη κι έπειτα από αρκετές ώρες χρήσης του κράνους. 

Το βάρος του αγγίζει τα 1210
g τουλάχιστον στα χαρτιά όπως αναγράφεται στο εξωτερικό κέλυφος του κράνους στο Medium μέγεθος. Στην περίπτωση του εικονιζόμενου κράνους που δόθηκε για δοκιμή και αξιολόγηση το βάρος άγγιζε 1245g στη ζυγαριά ακριβείας. Στην πράξη και ιδίως στην καθημερινή χρήση όταν το φοράς δεν το νιώθεις πάνω στο κεφάλι σου και σ’αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η κατανομή των υλικών και γενικά το ζύγισμα του κράνους πάνω στο κεφάλι. Η διαφορά είναι αισθητή όταν μεταβεί κανείς από το προηγούμενο μοντέλο και το Nolan N
53 στο νέο Χ-502.

Άριστες εντυπώσεις αφήνει στις βρόχινες καιρικές συνθήκες. Το περιθώριο που υπάρχει ελεύθερο μεταξύ υποσιάγωνου και μάσκας είναι πολύ μικρό οπότε η βροχή σε ενοχλεί πολύ λιγότερο είτε όταν κινείσαι σε ρυθμό αγώνα είτε όταν κινείσαι μέσα στην πόλη. Επιπλέον, το γείσο του παρέχει πολύ καλή προστασία με αποτέλεσμα να προλαβαίνει να καθαρίσει η μάσκα από το νερό ακόμη και στη δυνατή βροχή.

Στο σύνολο
Αναμφισβήτητα το νέο
X-lite X-502 αποτελεί σημείο αναφοράς στην κατηγορία των καλών κρανών ΜΧ με την τιμή του να κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια αφού κυμαίνεται από 439ευρώ (μοντέλο Start 4) μέχρι τα 589ευρώ (μοντέλο Ultra Carbon Nac-nac). Το θέμα είναι ότι αξίζει τα λεφτά του και καλύπτεται πλήρως σε ανταλλακτικά από τον επίσημο αντιπρόσωπο, Μπαξεβάνης Μότο. Το συνιστάμε ανεπιφύλακτα μιας και αποτελεί μία σίγουρη αγορά με τα λεφτά να πιάνουν την αξία του.   


Αποκλειστικός Αντιπρόσπωπος Nolan Group (Nolan, Xlite, Grex)
Μπαξεβάνης
Δημ.Μπαξεβάνης & ΣΙΑ Ο.Ε.
Εμπόριο Μοτοσικλετών – Αξεσουάρ
Καλλιρόης 12, Αθήνα Τ.Κ. 117 43
Web:
www.baxevanismoto.com
Facebook: Baxavanis Moto
Τηλ.:210-9237000
Fax:210-9241973