Argo LX series 8χ8 750HDi - Παγκόσμια Αποκλειστικότητα

Argo LX series 8x8 750 HDi – Παγκόσμια Αποκλειστικότητα
Παντός εδάφους
Η Καναδική εταιρία
Argo βάζει υψηλά τον πήχη στα οχήματα παντός εδάφους με τη σειρά LX που κερδίζει τις εντυπώσεις με τον χαμηλόροπο κινητήρα και το καινοτόμο σύστημα διεύθυνσης.

 

Κείμενο:Βασίλης Μωραΐτης

Φωτ.:www.jetskiworld.gr

 

Η παρουσία της Argo στο χώρο και την αγορά των οχημάτων ικανά για κίνηση σε κάθε ακραία κατάσταση είναι σπουδαία με αξιοσημείωτα μοντέλα σχεδιασμένα και εξειδικευμένα για κάθε extreme περίσταση. Σχεδόν 50 χρόνια έχει στο ενεργητικό της και πλέον βρίσκεται στην κορυφή του είδους με τα πολυτελή αμφίβια οχήματα ακραίων εδαφών (XTV) στον κόσμο. Η Argo συνεργάζεται με την Ontario Drive and Gear Ltd., τη μητρική εταιρία της Argo που είναι παγκόσμιος ηγέτης στα συστήματα ταχυτήτων ακριβείας, τη μετάδοση κίνησης υψηλής απόδοσης και γενικά στην προηγμένη έρευνα για την κινητικότητα. Η συγκεκριμένη εταιρία σχεδιάζει και κατασκευάζει λύσεις συστημάτων ταχυτήτων και μετάδοσης κίνησης ακόμη και για τις Ειδικές δυνάμεις με συνεργασίες συμπεριλαμβανομένων των: Ford Motor Company, Textron Defense, Allison Transmission, JeepRock Crawlerring gears και Zamboni. Δεν εξαιρούνται βέβαια οι κατασκευές της που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τα σεληνιακά οχήματα για τη NASA.

 

Η σειρά LX που διαθέτει 8 τροχούς χαμηλής πίεσης με διπλές ζάντες αλουμινίου deadlock εξασφαλίζει ασφαλή αεροστεγανοποιητή πίεση των ελαστικών για ομαλή και άνετη κίνηση. Η αποκλειστική μετάδοση τριπλού διαφορικού διατρέχει τα ανώμαλα εδάφη με την κορυφαία ταχύτητα των 40χλμ./ώρα. Ο υγρόψυκτος τετράχρονος κινητήρας της Kohler των 748cc είναι εφοδιασμένος με σύστημα ηλεκτρονικού ψεκασμού κατάλληλα σεταρισμένο για να παρέχει την απαραίτητη ισχύ κάτω από ακραίες συνθήκες όπως μεγάλο υψόμετρο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αποδίδει 30 ίππους (22kW) και κερδίζει τις εντυπώσεις με την αμεσότητα που έχει στην απόκριση του γκαζιού καθώς και γραμμική του απόδοση στο άνω άκρο των σ.α.λ.

 

Η πολυτελή κατασκευή του καθώς και η κάθε προσοχή που έχει δοθεί στην παραμικρή λεπτομέρεια είναι τα στοιχεία που κάνουν το Argo LX να ξεχωρίζει από κάθε άλλο XTV. Η συνθετική ποδιά του είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και του επιτρέπει να γλιστρά πάνω από βράχους και κάθε είδους εδαφική ανωμαλία που θα συναντήσει. Στο πλαϊνά του τμήματα υπάρχουν πρόσθετα μεταλλικά μαρσπιέ για να μεταβαίνει εύκολα κανείς στη θέση του οδηγού ή των πίσω καθισμάτων. Τα μπροστινά καθίσματα διαθέτουν  αναρτήσεις ρυθμιζόμενες σε τρεις σκάλες για να ενισχύεται η άνεση των επιβατών κάτω ακόμη κι από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Στην πράξη
Ο κινητήρας έρχεται άμεσα στη ζωή γυρίζοντας με το αριστερό χέρι το κλειδί της μίζας. Με τον μοχλό κίνησης επιλέγει κανείς την κίνησης προς τα εμπρός ή πίσω. Το Argo μπορεί μεν να δείχνει μεγάλο σαν τανκ αλλά στην πραγματικότητα το νιώθεις σαν πουπουλάκι κάτω από τα πόδια σου. Οι οχτώ τροχοί χαμηλής πίεσης του επιτρέπουν α βρίσκει άμεσα πρόσφυση ακόμη και στα φυτευτά ολισθηρά βράχια της θάλασσας. Είτε μπρος είτε πίσω κινηθείς το Argo καταπίνεις τις ανωμαλίες τους είδους για πρωινό. Στην άμμο δεν κολλάει πουθενά και περνάει από παντού με υποδειγματική ευκολία σαν να απλώνεται μπροστά του μεταξωτό χαλί είτε κινείσαι μόνος είτε με τέσσερα άτομα επιβαίνοντες στο όχημα. Κατά το στρίψιμο το νιώθεις σαν τανκ από μπλοκάρουν και γυρίζουν ανάποδα από την μία πλευρά οι τροχοί και η αμεσότητα στην κατεύθυνση από τις εντολές του τιμονιού είναι απίστευτη.


Εκεί που σε αφήνει πραγματικά άφωνο είναι μόλις μπεις στο νερό κι όταν λέμε να μπεις εννοούμε όταν αρχίσει να επιπλέει. Τότε η κίνηση γίνεται με αργό ρυθμό και έχεις καλύτερη πλεύση όταν είναι φορτωμένο γιατί μοιράζεται καλύτερα η κατανομή των μαζών. Ωστόσο, κινείσαι και μπορείς να μεταβείς από την μία άκρη στην άλλη χωρίς να βραχείς χωρίς να έχεις ούτε σταγόνα πάνω σου. Κι αυτό είναι σημαντικό μιας και με το Argo θα περάσεις από παντού εκεί όπου οποιοδήποτε άλλο όχημα θα αναγκαστεί να περιμένει…

 

Αν κάποιος κάνει όνειρα για παντιλίκια και ανάποδα τιμόνια θα μείνει με το όνειρο γιατί το Argo δεν είναι σχεδιασμένο γι’αυτού του είδους την οδήγηση. Θα σε μεταφέρει όμως κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες παντού. Διαθέτει κοντό/μακρύ κιβώτιο για να μην κολλάει πουθενά. Παρόλα αυτά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε την Low επιλογή αφού σκαρφάλωνε οπουδήποτε με ευκολία.

 

Αξεσουάρ
Τα μοντέλα της Argo διατίθενται σε 12 χρωματισμού και ο ενδιαφερόμενος πελάτης επιλέγει ανάλογα με τη χρήση που σκοπεύει να του κάνει. Μαύρο και γκρί επιλέγουν συνήθως τα σώματα Ειδικών Δυνάμεων και Κόκκινο τα επίλεκτα Σώματα Πυρόσβεσης. Υπάρχει φυσικά και το camo για τους κυνηγούς και τους λάτρες των ορεινών εκδρομών. Πλούσια είναι η γκάμα των προαιρετικών αξεσουάρ που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ειδικές κουκούλες, ηλεκτρικά βαρούλκα, ανεμοθώρακες, εξωτερικά μαρσπιέ, βάση εργαλείων, μπαγκαζιέρες, ερπύστριες, εξτρά φώτα, βάσεις δοχείων βενζίνης, μαλακές οροφές, αμφίβιες ρυμούλκες, και πολλά άλλα.


Οι χρήστες του θα είναι οι απαιτητικοί κυνηγοί, οι επαγγελματίες που εργάζονται στα χειμερινά θέρετρα, οι τεχνικοί που θέλουν να μεταβούν στις πιο ακραίες περιοχές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, οι εκπαιδευτές ορεινών εκδηλώσεων, και γενικά οι άνθρωποι που συχνά απαιτείται να κινούνται κάτω από ακραίες συνθήκες και καταστάσεις.

 

Το κατάστημα Champions (Τηλ.:210-9405623) αποτελεί αποκλειστικό διανομέα των οχημάτων Argo στην Ελλάδα και αναλαμβάνει όχι μόνο στην εκπαίδευση των νέων οχημάτων αλλά επιπλέον και το πλήρες σέρβις αυτών.