Παρουσίαση/Δοκιμή Michelin STARCROSS 5

Παρουσίαση/Δοκιμή Michelin STARCROSS 5
Για κάθε τερέν, για κάθε αναβάτη

Έπειτα από τέσσερα σχεδόν χρόνια σκληρών και εντατικών δοκιμών η Γαλλική εταιρεία
Michelin
παρουσιάζει τη νέα σειρά ελαστικών εκτός δρόμου ανεβάζοντας τον πήχη στις επιδόσεις σε όλα τα τερέν με το νέο Starcorss 5.


Κείμενο: Βασίλης Μωραΐτης

Φωτ.: Χρήστος/Γιώργος Καραγιωργάκης

Έπειτα από την παρουσίαση της σειράς των ασφάλτινων ελαστικών της Michelin που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού ο Γαλλικός κολοσσός, Michelin, κάνει άλλο ένα βήμα μπροστά με το λανσάρισμα μίας πλήρους σειράς ελαστικών για χρήση ΜΧ και Enduro και γενικά για Offroad χρήση. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια και η Michelin εργάστηκε με αναβάτες όλων των επιπέδων από οδηγούς του παγκόσμιου πρωταθλήματος μέχρι και ερασιτέχνες για να συλλέξει πολύτιμα δεδομένα για την σχεδίαση των νέων ελαστικών και γομών.

Χρησιμοποιώντας αντίστοιχα την εμπειρία τους οι ομάδες Έρευνας και Εξέλιξης και η Michelin Motorsport εργάστηκαν μαζί για να αποκομίσουν την πλήρη εικόνα των μοτοσικλετών και των ελαστικών κάτω από  ακραίες συνθήκες.

Η σειρά
Michelin Starcross 5 ανοίγει νέους ορίζοντες για τον Όμιλο Michelin στην σκηνή του motocross. Χαρακτηρίζει την επιστροφή της Michelin σε αυτή την συνεχώς αναπτυσσόμενη και ειδικά ανταγωνιστική αγορά του 2015 με αυτές τις νέες προτάσεις και η ολοκληρωμένη σειρά των ελαστικών motocross
έχει προταθεί να ανανεωθεί πλήρως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Για την Γαλλική εταιρεία η Αυστραλία αποτελεί τη βασικότερη αγορά σε αυτό τον τομέα μιας και αποτελεί περίπου το 15% της παγκόσμιας αγοράς. Θα είναι η πρώτη χώρα που θα επωφεληθεί από την νέα σειρά ελαστικών
Starcross 5 της Michelin.

 

Η Starcross 5 συγκρινόμενη με τις προηγούμενες εκδόσεις (Michelin Starcross 3 και 4) διαθέτει νέα σχεδίαση του πλαισίου που παρέχει ευκολότερο και ταχύτερο κράτημα χωρίς να μειώνεται η ανθεκτικότητα λόγω της χρήσης σκληρότερων και μεγαλύτερης πυκνότητας υλικών. Ο συγκεκριμένος ελαστικότερος σκελετός παρέχει επιπλέον πολλά οφέλη στους αναβάτες μεταξύ άλλων τα εξής:  

 

1.)Βελτιωμένη ελκτική πρόσφυση στην ευθεία και πιο προοδευτικό κράτημα στις στροφές.
2.)Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται υψηλότερες πιέσεις (χωρίς να μειώνεται η πρόσφυση ή η άνεση) για να μειωθεί το ρίσκο ξεζανταρίσματος του ελαστικού.

3.)Δεν χρειάζονται “στρώσιμο” μιας και το πιο ελαστικό πλαίσιο παρέχει καλύτερες επιδόσεις άμεσα από τη σχάρα της εκκίνησης.

Τα
Starcorss5 διατίθενται σε τέσσερις εκδόσεις (Σκληρά, Μεσαία, Μαλακά και Άμμου). Σχεδιάστηκαν για να παρέχουν επιδόσεις υψηλού επιπέδου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και τερέν που μπορεί να συναντήσει κανείς σε πίστες motocross ή cross country
. Αυτός ο συνδυασμός με το καινούργιο πλαίσιο σχεδιάστηκε για να εκμεταλλευτεί το μέγεθος της επιφάνειας επαφής και την προοδευτική συνάρτηση του σχεδίου του εμπρός και πίσω ελαστικού, εξειδικευμένα για τον σκοπό χρήσης και το τερέν, προσφέροντας μέγιστη πρόσφυση στο ακριβές στρίψιμο και την απαιτούμενη ελκτική πρόσφυση ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες αγώνα.

Τα κατευθυνόμενα ενδιάμεσα και ελαστικά κυβίδια (πλαϊνά τακούνια) της γόμας εξασφαλίζουν καλή αίσθηση στο στρίψιμο από το εμπρός ελαστικό και ελκτική πρόσφυση από το πίσω ενώ τα ελαστικά τακούνια στο μεσαίο τμήμα του ελαστικού σχεδιάστηκαν κατάλληλα για να ενισχύσουν την απόδοση στην επιβράδυνση καθώς και την ελκτική πρόσφυση σε όλα τα εδάφη – όπου λειτουργούν σαν άγκιστρα που σκάβουν και οδηγούν την μοτοσικλέτα προς τα εμπρός.

 

Η σειρά Michelin Starcross 5 είναι διαθέσιμη σε μεγάλο εύρος διαστάσεων, κι επιπλέον σε κάποιες νέες διαστάσεις που προορίζονται για τους αναβάτες cross country:
MICHELIN StarCross 5  HARD: Ιδανικό για χρήση SUPERCROSS
MICHELIN StarCross 5  MEDIUM: Κατάλληλο για μεικτά/σκληρά εδάφη
MICHELIN StarCross 5  SOFT: Κατάλληλα για μεικτά/μαλακά εδάφη

MICHELIN StarCross 5  SAND: Σχεδιασμένο για αγωνιστική χρήση σε τεράν άμμου

Στα πλαίσια της δοκιμής των ελαστικών της Michelin υπήρχαν διαθέσιμες 7 μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ εφοδιασμένες με δύο γόμες, Medium και Soft:

ΚΤΜ 250 SXMichelin Medium 80/100/21 – 120/90/18
KTM 250 EXCMichelin Medium 80/100/21 – 110/80/18
KTM 250 EXC-FMichelin Soft  80/100/21 – 120/90/18
KTM 350 EXC-FMichelin Soft  80/100/21 – 120/90/18
KTM FreerideMichelin Soft  80/100/21 – 110/100/18
KTM 250 SX-FMichelin Medium 80/100/21 – 100/90/19
KTM 450 SX-FMichelin Medium 80/100/21 – 120/80/19

Η διαμορφωμένη πίστα στα παλιά λατομία της Πεντέλης ήταν στο ήμισυ σκληρή και η υπόλοιπη πιο μαλακή με πατημένο χώμα. Στο σύνολο οι
Medium γόμες της Michelin είχαν πολύ καλή συμπεριφορά και οι μοτοσικλέτες είχαν πολύ καλή πρόσφυση στην είσοδο της στροφής με άριστα ελεγχόμενη και προοδευτική ολίσθηση του πίσω ελαστικού στην έξοδο. Το μπροστινό ελαστικό το ένιωθες κυριολεκτικά καρφωμένο στην γραμμή που του όριζες και μπορούσες με σιγουριά να ορίσεις την κλίση και το άνοιγμα το γκαζιού χωρίς απρόοπτες εξελίξεις. Ο μαλακότερος σκελετός των νέων Starcross 5 είναι πιθανό να εμφανίσει κάποια αίσθηση σαν να πλέει το εμπρός ελαστικό στο άγριο και ακραίο φρενάρισμα στοιχείο που παρατηρήσαμε μόνο στην 350 EXC-F και στην 450 SX-F. Βέβαια το φαινόμενο αυτό μπορεί να μειωθεί έως και να εξαλειφτεί εντελώς με την χρήση μεγαλύτερης πίεσης ή εσωτερικού mousse. Άλλωστε βασικό ατού των συγκεκριμένων ελαστικών είναι ότι μπορούν να ρυθμιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και μάλιστα να λειτουργήσουν σε υψηλότερες πιέσεις. H Soft γόμα ήταν εξαιρετική στο μαλακότερο κάτω μέρος της πίστας και παρόλο ότι περάσαμε μέσα από λασπώδη και γεμάτα νερά σημεία δεν κράτησε λάσπη στο πέλμα της χάρη στη νέα της σχεδίαση. Στην ευθεία καμία από τις μοτοσικλέτες δεν παρουσίασε κάποια διαμήκη ταλάντωση ή ασάφεια στην ευστάθειά της ωστόσο, λόγω της χάραξης της πίστας δεν μπορούσες να αναπτύξεις μεγάλη ταχύτητα.

Αναμφισβήτητα η
Michelin έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά και οι λάτρες του είδους (ΜΧ και Enduro) θα βρουν μεγαλύτερη σιγουριά και καλύτερες επιδόσεις στο σύνολο με τη χρήση των νέων ελαστικών της Michelin που είναι ήδη διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

 


Δύο χαράξεις/γραμμές στο κιβίδιο (τακούνι) είναι η ταυτότητα για την Soft γόμα.

Μονή χάραξη στο κιβίδιο/τακούνι δείχνει την Medium γόμα.

Λογότυπο που αναγνωρίζεται εύκολα.

Τα εικονιζόμενα πτερύγια διώχνουν την λάσπη από την επιφάνεια του ελαστικού.